home boek lezingen dahlia's - dahlia's dahliaworkshop tuinadvies tuinexcursies 2007 - 09 contact

Excursies 2009:

zie ook de agenda lezingen 2009

zaterdag 20 juni 2009

 

De Wereld is een Tuin

 

Nederland heeft vele prachtige plekjes en mooie natuur.
Temidden van mooie landschappen en streken liggen steeds meer tuinen die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Op een dagexcursie neem ik u mee naar deze verrassende tuinen met hun enthousiaste en bezielde eigenaren.

Ook wordt op zo’n dag een mooi historisch stadje bezocht of een wandeling door de natuur gemaakt.
 

Geplande Excursies 2009
 

Zaterdag 20 juni 2009

Over Kloostertuinen, engelen en aardse stervelingen.
Tuinexcursie naar tuinen in de omgeving van Nijmegen.

 

 

Met horten en stoten komt het voorjaar tevoorschijn, de zon en (maartse) buien wisselen elkaar af. De natuur is echter niet meer te stoppen, het longkruid bloeit, de eerste primulaatjes gaan beginnen met bloeien, de voorjaarszonnebloem is bíjna open, mijn voorgetrokken peultjes en tuinbonen heb ik in de groentetuin geplant en weren zich dapper in weer en wind. De vogels fluiten hun lied en de lammetjes springen in de wei, zelfs mijn poezen gooien af en toe 4 poten de lucht in of rollen genoeglijk op hun rug in het gras en warmen hun buik op in het voorjaarszonnetje.

 

Het tuinjaar is weer definitief begonnen!

En daarom deze aankondiging van een eerste tuinexcursie dit jaar. Naar de omgeving van Nijmegen. Geen onbekend gebied want daar hebben al verschillende excursies heengevoerd. Toch heb ik daar weer nieuwe mooie en interessante tuinen ontdekt die de moeite waard zijn om bezocht te worden.

Allereerst de tuin van de familie van Beuningen te Beuningen. De tuin heet ‘De hof van Marie’ en is gesitueerd in de voormalige boomgaard. Een aantal fruitbomen zijn bewaard gebleven waaronder een 80 jaar oude spekpeer. De hele tuin straalt gemoedelijkheid en rust uit, kippen tokkelen in hun weitje, poezen liggen loom te soezen op zonnige plekjes en temidden van dit alles werken de eigenaren met veel plezier en toewijding in hun tuin. Daarin worden ze bijgestaan door de vele engelen die overal in de hof te vinden zijn.

We zullen ontvangen worden met koffie en kruidkoek en wellicht hier ook de lunch doorbrengen.

 

Dan een tuin van een wat andere orde, letterlijk en figuurlijk want deze tuin is onderdeel van de franciscaanse kloosterorde te Megen. Een aantal jaren geleden bezocht ik deze tuin voor het eerst en werd getroffen door de stille schoonheid van de tuin, de oude kloostermuren, het kerkhofje waar de overleden broeders liggen, het Mariahoekje en de kruidentuin. Vrijwilligers hebben deze tuin aangelegd en onderhouden hem ook, omdat de broeders hier geen heil meer in zagen. In deze Hof van Lof, want zo heet de tuin, vinden we planten en tuindelen die alles te maken hebben met het kerkelijk jaar, de christelijke symboliek van planten- bijvoorbeeld de akelei die staat voor de heilige geest- en planten die belangrijke geestelijke personen vertegenwoordigen. Het geheel is zeer interessant en mooi uitgevoerd. Het klooster ligt in Megen, een prachtig historisch plaatsje waar we doorheen wandelen voor we de tuin bezoeken.

 

Tenslotte de laatste tuin die voor sommigen misschien al bekend is: De Tuinen in Demen. Twee jaar geleden bezocht ik

deze tuin voor het eerst en was verrast en verheugd tegelijk dat er weer een toptuin van hoog niveau bij was in Nederland. Met een enorme passie en gedrevenheid hebben de eigenaren zich op dit tuinproject gestort. Want een project is het. Op 1,7 hectare zijn 17 verschillende tuinen te zien. Allerlei tuinen op kleur waarvan de witte tuin ,die cirkelvormig is, de kroon spant. Een groentetuin, een Hemerocallis(daglelie)pad met 130 verschillende soorten, en rozen heel veel rozen, klimmers, struiken, geurend, stralend en overweldigend. En laat het nu net de rozentijd zijn wanneer wij de tuin bezoeken!

We beginnen met een kopje thee met wat lekkers erbij in de theeschenkerij en krijgen het verhaal van de tuin te horen van de eigenaren. Hier eindigt deze tuindag hopelijk met vele mooie ervaringen rijker.

 

De kosten voor deze dag bedragen 35 euro. Hierbij inbegrepen zijn koffie, thee met toebehoren, de lunch en de entrees. De tweede persoon uit eenzelfde huishouden krijgt 5 euro korting. Voor het transport wordt gebruik gemaakt van eigen auto’s. Mocht u die niet hebben meld mij dit dan, dan regel ik een plekje voor u bij anderen in de auto.

Wilt u mee? Dan kunt u mij bellen 0570-525664 of mailen janneke@joyousgarden.nl om u op te geven. Wanneer de kosten (uiterlijk twee weken van te voren) op mijn girorekening zijn gestort (girorekening 2764104 t.n.v. Joyous Garden te Olst) bent u officieel deelnemer. Het maximaal aantal deelnemers is 20 personen, het minimum aantal 12 personen. Meld u zich af binnen twee weken voor de datum dan wordt een bedrag van 10 euro administratiekosten ingehouden. Bij deelname krijgt u nog informatie van mij over locaties en tijden.

 

augustus

Groningse tuinen en terpen.


TUINENDAG SALLAND

(over baronessen, beeldentuinen en boerengoed)

ZATERDAG 9 AUGUSTUS 2008

Zo’n 7 jaar nu woon ik hier in Salland, over-de-IJssel, en in die tijd heb ik deze streek leren kennen als een prachtig gebied dat vele dingen te bieden heeft. De dorpjes en steden, de havezates en kastelen en bovenal het landschap met z’n weilanden, golvende akkers, bossen en natuurlijk de rivier de IJssel met haar uiterwaarden. Vandaag zullen we een aantal van die ‘parels’ bezoeken en bezien.

 

We beginnen op de boerderij, waar anders. Op het terras voor de schuur drinken we een kopje koffie met eigengebakken krentenbrood erbij en kunnen we over het erf rondlopen om de ezels, koeien, kippen en konijnen of de grote groentetuin te bekijken.

De eerste tuin ligt er vlakbij, de tuinen van het landgoed Rosendael. De barones, mevrouw van Ittersum zal ons ontvangen en het een en ander vertellen over het landgoed. Dan is er de gelegenheid de oude groentetuin met kas, de boomgaard, de mooie plantenborders en lange eikenlanen van dichtbij te bewonderen.

 

De volgende bestemming is Dalfsen, aan de Vecht. Tijdens de rit, rijdend over de slingerende wegen ontvouwt zich het mooie coulissenlandschap rondom Dalfsen: kleine ‘lapjes’ weide omzoomd door geboomte en bos. Oude boerderijen en af en toe een havenzathe die je zo in Frankrijk of Engeland zou kunnen plaatsen.

Eenmaal aangekomen bij Dalfsen maken we een (korte) wandeling door het landschap en gebruiken onze meegebrachte lunch.

 

Dan wacht ons de kwekerij van Coen Jansen net buiten Dalfsen. Coen is onderhand een begrip op het gebied van mooie tuinplanten. Vol enthousiasme en met veel kennis van zaken vertelt hij over zijn assortiment. Zelf voel ik me altijd alsof ik in een snoepwinkel loop; het ene bijzondere plantje lonkt nog meer dan het andere. Het is heerlijk om hier te ‘shoppen’.

 

Tenslotte zullen we de Beeldentuin ‘De Anningahof’ bezoeken, een paar kilometer verderop. De tuin bestaat dit jaar vijf jaar. De initiator, de heer Anninga, is alweer zo’n bevlogen en inspirerende man, met ook nog veel humor, wat in de tuin en de beelden terug te vinden is. Vanuit Amsterdam keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis om voor zijn ouder wordende ouders te zorgen. Aanvankelijk een boerenbedrijf is de plek nu omgetoverd tot beeldenpark. Het terrein is enorm uitgestrekt en onderverdeeld in drie gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen charme. Zo heeft de entree een mooie grote (spiegel)vijver, verschillende expositiegebouwen en een mooie zomerplantenborder. Hier zullen we beginnen op het terras bij de vijver met een kopje koffie/thee met een plak cake. Dan wandelen we het park in. Bij de aanleg is er met veel zorg en aandacht gelet op de natuurlijke aanleg en vormgeving. Intieme, besloten plekjes worden afgewisseld met fraaie vergezichten en een boeiende (inheemse) beplanting.

 

Hier eindigt de Sallandse Tuinendag.

Mocht u zich op willen geven voor deze dag dan kan dat door een bedrag van 30 euro over te maken. Details per email of telefonisch.

Bij de kosten zijn inbegrepen de entrees, koffie/thee met iets erbij, boekje over het beeldenpark en mijn begeleiding.

Ook hier geldt weer dat opgave mogelijk is tot uiterlijk 10 dagen voor de excursiedatum. Elke tweede deelnemer uit één gezin krijgt 5 euro korting en bij deelname aan meer dan één excursie krijgt u bij de tweede dag 5 euro korting.

De dag gaat door bij een minimum deelname van 12 personen. Transport vindt plaats met eigen auto’s.

 

"Beautiful" bos- en baroktuinen.
DE BOSCHHOEVE EN BINGERDEN.

ZATERDAG 6 SEPTEMBER 2008

 

Dit keer een tuinendag rondom Arnhem. We starten in de buurt van Doesburg bij het landgoed Bingerden. Bingerden is een van de weinige Nederlandse landgoederen waar het huis en vooral ook het omringende landschap nog in oorspronkelijke, ongerepte staat is gebleven. Even dreigde de Betuwelijn in de buurt te komen maar dat gevaar is gelukkig geweken.

Het landgoed is al eeuwen in de handen van dezelfde familie en toen deze er permanent ging wonen in de jaren tachtig is de eigenaresse, mevrouw van Weede, begonnen met het ontwerpen en aanleggen van de huidige tuin. Het Engelse Landschapspark en de klassieke tuinelementen als hagen, muren en de oranjerie waren er natuurlijk al.

Met behulp van tuinboeken, -bladen, kwekers en haar eigen gevoel en goede smaak heeft zij in de loop der jaren een schitterende tuin gecreëerd. Zo zijn daar de pastelborders, de mooie moestuin en de magnifieke rode border met de vele Dahlia’s en andere zomerbloemen maar ook de klassieke vijvertuin en de geknipte buxusfiguren.

 

Bingerden is vooral bekend om zijn Kwekerijdagen die eind juni gehouden worden. Elders in het jaar kun je het landgoed niet zomaar bezoeken. Deze dag biedt een unieke kans om de tuin in z’n volle (na)zomerglorie te bewonderen! Een dochter van mevrouw van Weede zal ons rondleiden en ontvangt ons eerst met koffie in de oranjerie.

 

Onderweg naar de Boschhoeve ligt Kwekerij Overhagen  op onze route. Daar mogen we niet voorbijrijden.

In de loop der jaren heeft deze kwekerij bekendheid gekregen door zijn   veelzijdige aanbod van eenjarigen. Vooral Salvia’s zijn een specialiteit. Maar ook de pluktuin is in de zomer een lust voor het oog dus neem een emmer mee in de auto! Overhagen ligt bij Velp, het terrein hoort bij het ernaast gelegen kasteel Biljoen.

 

En dan dus de Boschhoeve bij Wolfheze. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiere tuinen in Nederland, vanwege zijn veelzijdigheid, mooie aanleg en geweldige ligging temidden van de bossen. En natuurlijk vanwege zijn sublieme moestuin waarmee de eigenaresse, Dineke Logtenberg, al in vele tuinbladen heeft gestaan. Ieder jaar maakt ze er weer een ander ontwerp voor en iedere keer is ie weer prachtig!

Begonnen als aardigheid om het huis en als hobby van de vrouw des huizes, is de tuin steeds meer uitgebreid en kwam er een kwekerij bij die nu een goed assortiment planten heeft. In de grote schuur die bij het akkerbouwbedrijf van de familie hoort kunnen Engelse ‘Teas’ genuttigd worden en kan men allerhande ‘bric-a-brac’ bekijken en kopen.

Door het hele jaar heen worden er allerlei markten georganiseerd met bepaalde thema’s, zoals een Sneeuwklokjesmarkt, Kerstmarkt, Dahliamarkt, Voorjaarsmarkt enz. enz.

Wij zullen beginnen met een kopje thee met een lekkere Engelse scone erbij om vervolgens uit te waaieren in de tuin en te zien wat deze laatste tuin van dit seizoen voor ons in petto heeft.

 

De kosten van deze dag bedragen 35 euro. Daarbij inbegrepen zijn de entrees, rondleiding op Bingerden, koffie, thee en toebehoren en begeleiding door mij. Wanneer het bedrag overgemaakt is op mijn rekening ben je officieel deelnemer en ontvang je van mij ongeveer een week van te voren gegevens over de tuindag.  Details per email of telefonisch. Gaan er twee mensen mee uit een gezin dan krijgt de tweede persoon 5 euro korting. Ook als je op meer dan één excursie mee gaat dit jaar dan krijg je 5 euro korting bij de tweede excursie. Opgave kan tot uiterlijk een week voor de tuindag.  De dag gaat door bij een deelname van tenminste 15 personen. Vervoer gebeurt met eigen auto’s.

 

Heb je verder nog vragen?

Laat ze me weten per mail:
janneke@joyousgarden.nl
 of telefoon 0570-525664.

 

 

Excursies 2007:

 

zaterdag 5 mei 2007 Tuinen en landschap rondom de Loosdrechtse plassen

 

zaterdag 16 juni 2007 Rozengeuren opsnuiven in Neerijnen

 

zaterdag 14 juli 2007 Van Demen tot Balgoij, tuinen aan de Maas

 

 

Janneke van der Brugge 

 

 

Kloostertuin van Megen

Tuin in Groenekan

Tuin in Groenekan(Ut)

Beeldentuin de Anningahof te Zwolle