home boek lezingen dahlia's - dahlia's dahliaworkshop tuinadvies tuinexcursies 2007 - 09 contact

Lezingen
Tuinen en Poëzie  -  Hoera Voorjaar!  -  Tuinen en Vrouwen  -  Dahlia's  -  Mariatuinen

Reizen langs Tuinen van Vroeger  -  Bloemenreis  -  Tuinen in Groningen
 Tuinieren in de Herfst - De Tuin Winterklaar

 

Agenda Lezingen 2009

 

Ik bied een gevarieerd aanbod van onderwerpen aan die hieronder vermeld en beschreven worden. Het zijn gespecialiseerde onderwerpen of meer thema’s gericht op het daadwerkelijke onderhoud in de tuin. Deze laatste thema’s kunnen desgewenst uitgebreid worden. De lezingen worden begeleid door dia’s. Meestal draag ik gedichten voor, vertel verhalen en anekdotes en soms maak ik ook gebruik van bijpassende muziek.

De lezingen zijn geschikt voor vele verschillende groepen en verenigingen. Dat kunnen zowel tuinclubs als ouderenverenigingen als Plattelandsvrouwen zijn. Maar ook Rotaryclubs, singleclubs of scholen en bedrijven die iets met groen en natuur hebben. Of verenigingen die zich met kunstzinnige zaken bezighouden (zie lezing over tuinen en poëzie).
Ook is het mogelijk dat ik een persoonlijke, eenmalige lezing/presentatie samenstel wanneer u iets bijzonders te vieren heeft bijvoorbeeld een lustrum, jubileum of speciale 40e, 50e, 60e, 70e verjaardag.

Tarieven voor de lezingen worden in overleg besproken. In principe geef ik lezingen in heel Nederland.

 

Onderwerpen

 

 

Tuinen en poëzie

 

Als  liefhebber en verzamelaar van tuin- en natuurgedichten is dit een lezing die ik met veel plezier geef. Ik draag veel gedichten voor welke betrekking kunnen hebben op de tijd van het seizoen maar ook met die specifieke groep waar de lezing voor gegeven wordt. De gedichten gaan vaak samen met beelden (dia’s) en ook wel met muziek. Er wordt tevens ingegaan op de plantentaalkunst, d.w.z. de schoonheid van plantennamen zowel Latijnse- als volksnamen. Neem bijvoorbeeld het ‘achter-umme-kiekertie’ een volksbenaming voor het viooltje, dat in het Engels ook wel  ‘Leap-up-and-kiss-me’ heet. Of wat te denken van de mooie klank van de Latijnse naam voor de plant die nachtschone heet: Mirabilis jalapa.

Dit en veel meer in deze lezing.

naar boven
 

HOERA (het wordt weer) VOORJAAR!!!

 

De titel zegt het al, veel woord en beeld over de (naderende) lente. Er komen mooie bolgewassen voorbij, tulpen, anemonen, hyacinten, narcissen. Daar worden interessante en leuke verhalen over verteld en gedichten over voorgedragen. Er zijn veel dia’s over voorjaarstuinen in binnen- en buitenland en er komen de nodige tuintips aan bod om de tuin (en de tuineigenaar) weer een goede start te geven!

Een verfrissende en hoopgevende lezing.

naar boven
 

Tuinen en Vrouwen

 

De tuinkunst heeft vele beroemde vrouwen gekend en kent ze nu nog. Vita Sackville-West van Sissinghurst in Engeland en onze eigen Mien Ruys zijn hier bekende voorbeelden van. Over hen gaat deze lezing, maar ook over de tuinvrouw verderop in de straat. Er wordt veel verteld over tuinplanten die geassocieerd worden met vrouwen zoals bijvoorbeeld het Lievevrouwenbedstro, dit kruid verspreid als het gedroogd is een heerlijke, zachte geur en zou barende vrouwen helpen de pijn van het baren te verzachten. Deze plant is tevens een Mariaplant en wat is dat dan weer?Er worden ook mooie dia’s vertoond van beelden van vrouwen in tuinen.

Deze lezing is zeker ook interessant voor mannen.

naar boven
 

DAHLIA’S (ze mogen weer in de tuin!)

 

De laatste jaren mag de Dahlia weer gezien worden in de tuin. Hoe we deze kleurige bloem toepassen in de tuin wordt deze lezing duidelijk gemaakt. Maar waar komt eigenlijk zijn naam vandaan en hoe is hij bij ons in Europa terechtgekomen? En waardoor is hij zo populair geworden dat er nu duizenden variëteiten bekend zijn en er door heel Nederland corso’s plaatsvinden?

Hier worden interessante en leuke anekdotes over verteld waarbij dia's de Dahlia's in al hun pracht en veelzijdigheid laten zien. Afhankelijk van de tijd van het jaar zijn er ook echte Dahlia’s te bewonderen en wordt er gedemonstreerd hoe je een dahliaknol splitst.

Natuurlijk wordt er ook ingegaan op het verdere onderhoud van de Dahlia. Deelnemers aan deze lezing worden gewaarschuwd: ’Wie nog niet zo’n liefhebber is van de Dahlia wil na deze lezing gelijk de tuin vol ermee!’

naar boven
 

MARIATUINEN
over de religieuze en wereldse symboliek
van bloemen, planten en tuinen

 

Dit onderwerp lijkt misschien wat devoot en saai maar dat valt erg mee! Er worden mooie dia’s getoond van tuinen en planten die bol staan van symboliek. Zowel een kloostertuin in Nederland als in Engeland komen aan bod en vele verhalen en beelden van bloemen en planten passeren de revue. Om maar een voorbeeld te noemen: ‘Het Lelietje-der-dalen’, een Mariaplant bij uitstek door haar geur, kleur en bloeitijd. Voor wie zelf een (meditatief) Mariahoekje in de tuin wil wordt er veel interessants verteld. De wereldse plantensymboliek tenslotte,  bevat de nodige humor, relativering en soms ondeugende zaken en zorgt voor een vrolijke noot in het geheel.

naar boven

Reizen langs mooie tuinen en bloemen van vroeger

 

Met de veiligheidsriemen vast in auto, bus en vliegtuig maken we een reis langs mooie tuinen in Nederland en Engeland. We bezoeken bijzondere tuinen met hun soms bijzondere eigenaren en komen op mooie plekjes en in prachtige streken. Onderwijl draag ik (als reisleidster) gedichten voor die betrekking hebben op het seizoen of die passen bij de reis. Ook vertel ik verhalen over bloemen die  oude bekenden zijn in onze tuinen zoals Phlox, Margriet, Afrikaantje, Goudsbloem, Geranium(Pelargonium) en andere oudgedienden. Ik laat nieuwe –onbekende- kanten van deze bloemen zien. Een reis naar oud en nieuw.

naar boven
 

BLOEMENREIS

 

Weer op reis maar nu door het hele tuinjaar heen langs allerlei bloemen, planten en bollen die niet alleen prachtig om te zien zijn maar waar ook veel leuke en interessante dingen over te vertellen zijn. De Meconopsis is bijvoorbeeld zo’n plant, de blauwe papaver. Zowel z’n verschijning als het verhaal over hoe hij vanuit het Himalayagebergte hierheen gekomen is, zijn indrukwekkend. Maar ook over de narcis, primula, akelei, het sneeuwklokje en onze alomgeliefde roos valt veel te vertellen. Gedichten en natuurlijk mooie beelden(dia’s) sieren deze lezing op.

naar boven 

 

TUINEN IN GRONINGEN

 

Een nieuwe lezing.

In de zomer van 2008 heb ik de noordoostelijke hoek van de provincie Groningen bezocht en er vele mooie tuinen gezien. Zowel de historische slingertuinen bij de imposante herenboerderijen, als de meer recente ‘stads’tuinen die met veel passie en kennis van zaken aangelegd zijn.

Hiervan een impressie tijdens deze lezing en ook van het pure  Groningse landschap in al zijn eenvoud en schoonheid.

naar boven 


Tuinen en Tuinieren in de Herfst

 

Wat is het toch een mooi seizoen, de Herfst. De bomen die kleuren en nog even opvlammen, de laatste vrolijke kleuren van de Dahlia en van andere bloemen die nog langer doorbloeien. De geuren van rottende bladeren, rijp fruit en houtvuur. Niet voor niets hebben vele dichters dit seizoen in hun poëzie bezongen. Naast het zien van mooie dia’s en horen van schone gedichten kijken we natuurlijk ook wat er zoal in de tuin kan en moet gebeuren om hem goed de winter in te laten gaan.

Een aangename en praktische lezing.

naar boven

 

De Tuin Winterklaar

 

Aan het eind van het van het tuinseizoen is er altijd veel werk in de tuin. De tuin wordt ‘winterklaar’ gemaakt. Wat houdt dat eigenlijk in dat ‘winterklaar’? Zijn er meerdere manieren mogelijk om de tuin gereed te maken voor de winter? En is het überhaupt wel nodig om de tuin winterklaar te maken? Deze vragen worden tijdens de lezing algaande duidelijker. Ook passeren een aantal mooie (tuin)winterbeelden de revue in de vorm van dia’s, krijgt men tips over het toepassen van winterbloeiende planten en struiken in eigen tuin die minder bekend zijn, en wordt er gekeken naar interessante bolgewasjes die in de late winter en in het vroege voorjaar de tuin opvrolijken.

We horen wat Thijsse ons te vertellen heeft over de winterperiode en er dwarrelt af en toe een seizoensgedicht voorbij.

naar boven

 

 

Tulpenveld bij Anna Paulowna

Poldertuin in Anna Paulowna